Showing 46 results

Archival description
Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)
Print preview Hierarchy View:

45 results with digital objects Show results with digital objects

Σκοτεινός, Γιώργος (1937-2022)

Κύπριος ζωγράφος - η τεχνοτροπία του κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό, την αφαίρεση και τον σουρεαλισμό.
Aμέσως μετά το 1974, δημιούργησε μια αξιόλογη σειρά έργων που φέρουν τον τίτλο «Κύκλος της Καταγγελίας» και είναι επηρεασμένα από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής. Η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γκαλερί Ώρα στην Αθήνα και στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, όπου υπήρξε Πρόεδρος ο κ. Πανίκος Παιονίδης, παρουσιάστηκε και σε χώρες της Ευρώπης λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.
Με τον Γιώργο Σκοτεινό και ολόκληρη την οικογένεια του υπάρχει στενός δεσμός φιλίας. Από την δεκαετία του ‘60 ακόμα, το ζεύγος Παιονίδη έκανε συχνές επισκέψεις στην Αμμόχωστο όπου είχε το σπίτι και το στούντιο του ο καλλιτέχνης. Μόλις είδε τα εμβληματικά έργα η Έλλη στην Αθήνα έγραψε μια σειρά ποιημάτων με τον αντίστοιχο τίτλο. Το βιβλίο φιλοτέχνησε με την σειρά του ο Σκοτεινός με ασπρόμαυρα σχέδια, τα πρωτότυπα των οποίων είναι καταχωρημένα στο αρχείο.
Ο “Κύκλος της Καταγγελίας” ήταν μια από τις κύριες πηγές έμπνευσης του ποιητή Γεφτουσένκο για να γράψει το σπουδαίο ποίημα “Περιστερώνα”, τον Ιούνιο 1977.
Σαν αποτέλεσμα της στενής φιλίας, η 'Ελλη Παιονίδου βάπτισε τον πρώτο γιο του Σκοτεινού, Μίνωα.

Σκοτεινός, Γιώργος (1937-2022)

Κατσελλή, Ρήνα (1938-2021)

Η Ρήνα Κατσελλή ήταν Ελληνοκύπρια συγγραφέας και πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική περιφέρεια Κερύνειας εκλεγμένη με το ΔΗΚΟ την περίοδο 1981-1996. Η Ρήνα Κατσελλή είχε ασχοληθεί με το θέατρο και τη συγγραφή βιβλίων. Το 1958 σκηνοθέτησε ερασιτεχνικά τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου συμμετέχοντας και ως ηθοποιός. Το 1959 έκδωσε το πρώτο της θεατρικό έργο.Το 1962 το έργο της Ο Ανάξιος ανεβαίνει από τον Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου. Επιπλέον, συχνά έδινε κυπριακές ηθογραφίες και ραδιοδράματα στο ραδιόδωνο και στην τηλεόραση στην Κύπρο.
Το 1970 έκδωσε τη θεατρική της παραγωγή σε επτά πολυγραφημένους τόμους. Στη συνέχεια έργα της ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το θέατρο ΕΝΑ και την Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης SίΙνίο D' Amico Ρώμης.
Το 1973 ίδρυσε τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα, εκδίδοντας δικά της βιβλία αλλά και άλλων συγγραφέων. Είχε βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος τρεις φορές και μία φορά με το Κρατικό Βραβείο για τη μελέτη της για τον δημοτικιστική Σάββα Χρίστη. Το 2010 βραβεύθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας. Διετέλεσε 40 χρόνια γραμματέας του ομίλου.Ήταν επίτιμη πρόεδρος του.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Γεωργιάδης, Ανδρέας - Κυπρολέων (1904-1988)

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και εκπαιδευτικός. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με διάφορα περιοδικά και με εφημερίδες της Κύπρου και της Ελλάδας κυρίως. Μεγάλο μέρος του λογοτεχνικού του έργου είναι δημοσιευμένο σε περιοδικά όπως η «Αλεξανδρινή Τέχνη», η «Νέα Εστία», τα «Νεοελληνικά Γράμματα», το «Σήμερα», τα «Κυπριακά Γράμματα», η «Πνευματική Κύπρος» κ.α. Τιμήθηκε με διάφορα λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ δε αυτών και με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου (1972) για το βιβλίο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Γαλάζη, Πίτσα (1940-2023)

Η Πίτσα Γαλάζη (πραγματικό όνομα: Καλλιόπη Μόρτη), ήταν Κύπρια ποιήτρια. Εξέδωσε 14 βιβλία, ενώ για το έργο της έλαβε διάφορες τιμητικές διακρίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Στυλιανού, Θεόδωρος (1927-1998)

Ποιητής. Γεννήθηκε στον Κάτω Αμίαντο το 1927. Φοίτησε μόνο στο δημοτικό σχολείο και μπήκε στη βιοπάλη. Άρχισε νωρίς να δημοσιεύει ποιήματά του σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, από τις οποίες η μια, το Επιτρέψατέ μου, τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης του υπουργείου Παιδείας. Ποιήματα του Θεόδωρου Στυλιανού έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Marchuk, Ivan (1936-)

Σύγχρονος ουκρανός ζωγράφος. Με το ζεύγος Παιονίδη γνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη και έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Τους χάρισε αρκετούς πίνακες του.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Διαμαντής, Αδαμάντιος (1900-1994)

Κύπριος ζωγράφος. Από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες, θεωρείται ο πατέρας της Κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη της Λευκωσίας.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Meyer, Jolaine

Γαλλίδα ζωγράφος. Η Έλλη Παιονίδου είχε αναφέρει: Το καλοκαίρι του 1980 επισκέφτηκα τη φίλη μου ζωγράφο, Jolaine Meyer, στο σπίτι της στο Lubéron, κοντά στο Roussillon. Μόλις είχε επιστρέψει από τη διαμονή της στο νησί της Σαντορίνης όπου είχε ζωγραφίσει είκοσι τέσσερις εικόνες που είχε τίτλο «Οι ώρες της μέρας και της νύχτας». Έμεινα έκπληκτη από τις παραλλαγές στο χρώμα και τις εικόνες που πρότειναν αυτοί οι πίνακες, παρόλο που ήταν εντελώς αφηρημένοι. Το τοπίο της Προβηγκίας, οι αμπελώνες, οι πέτρινοι τοίχοι, η ξηρή ζέστη του μεσημεριού και τα βράδια κάτω από τα μεγάλα αστέρια μου ήταν τόσο οικεία! Άρχισαν να αναδύονται μέσα μου ποιήματα που έπρεπε να ζωντανέψουν. Βλέπω τον εαυτό μου ξανά σε έναν υπνάκο στη σκιά μιας ιτιάς, να γράφω χωρίς σταματημό. Έτσι οι «Ώρες», όπως η εναλλαγή των χρωμάτων από ώρα σε ώρα, έγιναν ο κύκλος της ζωής και του θανάτου, τόσο οικείος για τον καθένα μας.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Ιονάτου, Αγγελική (1954-2021)

Η Αγγελική Ιονάτου ήταν Eλληνίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και κιθαρίστρια. Έκανε κυρίως καριέρα στη Γαλλία και μελοποίησε Έλληνες ποιητές ενώ έκανε γνωστή στους Γάλλους τη Σαπφώ.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Buttitta, Ignazio (1899-1997)

Ο Ινιάτσιο Μπουτίτα ήταν Ιταλός ποιητής. Ανάμεσα στους σύγχρονους ποιητές που αποφάσισαν να εκφραστούν στη σικελική διάλεκτο, ο Μπουττίττα είναι ο πιο γνωστός τόσο στη Σικελία όσο και στην υπόλοιπη Ιταλία. Το έργο του επεξηγεί με στίχους έναν ολόκληρο αιώνα κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής ιστορίας της Σικελίας, αφιερωμένος ξεκάθαρα και ριζωμένος στις αιτίες και τις συνέπειες της οικονομικής στέρησης των κατώτερων τάξεων. Ο Μπουττίττα έζησε στην πρώτη γραμμή: τους αγροτικούς αγώνες, τους δυο πολέμους, τον αντιφασισμό, τη μάχη ενάντια στη μαφία και τη μεταπολεμική πολιτική τάξη. Αυτός κατανοούσε με σαφήνεια, και ζούσε με αποφασιστικότητα, τη λογοτεχνία ως όραμα που έχει λογική, συναίσθηση του ακροατή, του αναγνώστη, άρα μελέτη για δράση στην πραγματικότητα.
Με το ζεύγος Παιονίδη γνωρίστηκαν στη Μόσχα στο Συνέδριο Συγγραφέων περίπου το 1980.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Ανδρέου, Δημήτρης (1941-2008)

Ο Δημήτρης Ανδρέου ήταν Κύπριος δημοσιογράφος. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ στη Γαλλία. Κατά την παραμονή του στη Γαλλία, πήρε μέρος στις φοιτητικές διαδηλώσεις του Μάη του ’68 και συμμετείχε στον αγώνα εναντίον της Δικτατορίας στην Ελλάδα. Το 1971 επέστρεψε στη Κύπρο και προσλήφθηκε από το ΡΙΚ ενώ παράλληλα ήταν ανταποκριτής της Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το 1999, αποχώρησε από το ΡΙΚ προκειμένου να συνεργαστεί με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια όπως το Mega Κύπρου, η Τηλεόραση ΣΙΓΜΑ και το Plus TV. Πέρα από την τηλεόραση, ο Δημήτρης Ανδρέου αρθρογραφούσε τακτικά σε πολιτικές εφημερίδες. Κατά τη τουρκική εισβολή το 1974 και μεταγενέστερα, κάλυψε με μεγάλη επιτυχία κρίσιμα ρεπορτάζ για τη μεγαλόνησο, όπως οι συνεδρίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και άλλα γεγονότα της κρίσιμης αυτής ιστορικής περιόδου, ενώ σημαντική καμπή στην καριέρα του αποτέλεσε η εκπομπή "Μαρτυρίες" (ΡΙΚ), όπου το 1994, πρόβαλε ένα αφιέρωμα στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974. Για την εργασία του, τιμήθηκε με έξι βραβεία.
Απεβίωσε την 1η Αυγούστου του 2008, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 20 Ιουλίου του ιδίου έτους, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Plus TV.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Δουκάκη, Ολυμπία (1931-2021)

Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας της Κώστας Δουκάκης ήταν Μικρασιάτης που μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστώνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Χριστιανόπουλος, Ντίνος (1931-2020)

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Το πραγματικό όνομα του λογοτέχνη είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης και καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Lehmbruck, Manfred (1913-1992)

Ο Manfred Lehmbruck ήταν ένας από τους γιους του γλύπτη Wilhelm Lehmbruck. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1932 στο Wilhelmsgymnasium του Μονάχου[1], σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου υπό τους Heinrich Tessenow και Hans Poelzig και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης υπό τον Paul Bonatz, όπου πήρε το δίπλωμά του το 1938.Το 1942 έλαβε το διδακτορικό του στη μηχανική (Dr.-Ing.) από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ανόβερου υπό τον Gerhard Graubner. Το 1968 διορίστηκε καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγκ, όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1979.Η διατριβή του για την κατασκευή μουσείων από το 1942 και η μετέπειτα συμβουλευτική και ενεργή εργασία του ως αρχιτέκτονα μουσείων τον έκαναν ειδικό σε αυτόν τον τομέα. Ο Manfred Lehmbruck σχεδίασε τα σημαντικότερα κτίριά του στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όπως το Reuchlinhaus στο Pforzheim, το πρώτο νέο κτίριο μουσείων της μεταπολεμικής περιόδου και το Μουσείο Lehmbruck στο Ντούισμπουργκ. Τα μουσεία του Lehmbruck είναι όλα διατηρητέα κτίρια. Η γνωριμία του με το ζεύγος Παιονίδη έγινε μέσω του καλού τους φίλου αρχιτέκτονα και πρώην Υπουργού Παιδείας Πέφκιου Γεωργιάδη.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Corbidge, John (1935-2003)

Ο Τζών Κόρμπτιζ γεννήθηκε το 1935 στην Αγγλία, όπου και σπούδασε στο Slade School του Λονδίνου, και πέθανε το 2003 στην Κύπρο, όπου και σταδιοδρόμησε ως ζωγράφος του τόπου, τον οποίο ένιωθε ως πατρίδα του και από τον οποίο πολύ επηρεάστηκε καλλιτεχνικά εκφράζοντας τον σε πολυάριθμους πίνακες, που πολύ εκτιμούσε ο Αδ. Διαμαντής. Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, αποκομίζοντας ευμενή σχόλια.

Corbidge, John (1935-2003)

André, Robert (1920-2001)

Ο Robert Andre ήταν Γάλλος ακαδημαϊκός, καθηγητής λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, πτυχιούχος εθνολογίας, Ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας και συνεργάστηκε στη Nouvelle Revue Française, από το 1965 έως το 1995 όπου ήταν μέλος και η Έλλη Παιονίδου.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Παναγιώτου-Παπαονησιφόρου, Μυριάνθη (1941-)

Κύπρια ποιήτρια. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Στα γράμματα εμφανίστηκε στα νεανικά της χρόνια. Ασχολήθηκε με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία. Έχει τιμηθεί με δύο κρατικά βραβεία από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης και με βραβεύσεις από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Schlesinger, John (1926-2003)

Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και με BAFTA Σκηνοθεσίας για τη δραματική ταινία Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου, ενώ έλαβε άλλες δυο υποψηφιότητες για τις ταινίες Ντάρλινγκ και Καταραμένη Κυριακή.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Colombo, John Robert (1936-)

Ο John Robert Colombo, CM είναι Καναδός συγγραφέας, εκδότης και ποιητής. Έχει εκδώσει πάνω από 200 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ανθολογιών και έργων αναφοράς.
Με το ζεύγος Παιονίδη γνωρίστηκα σε Συνέδριο στη Σόφια.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Έλλη Παπά: Τον πραγματικό Αριστοτέλη τον βρήκα στον Μαρξ και τον Έγκελς

Συνέντευξη της συγγραφέα Έλλης Παπά στον Πανίκο Παιονίδη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 4 Ιανουαρίου 1994 - Μέρος Β

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Peter Moore

Το 1972, έχοντας ολοκληρώσει το όνειρό του να γίνει δάσκαλος της τέχνης, ο Peter Moore μετακόμισε στην Κύπρο. Πέρασε το υπόλοιπο της επαγγελματικής του ζωής στην Κύπρο και στην Αγγλία, ως εκπαιδευτής και καλλιτέχνης, παίρνοντας και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κεραμική από το Goldsmiths College London και μεταπτυχιακό με τίτλο Artistic Practice από το Πανεπιστήμιο East Anglia.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην τέχνη και το συγγραφικό του έργο. Το βιβλίο του "Οι μέρες που ζήσαμε" είναι βασισμένο στις περιπέτειες που έζησε μαζί με την οικογένειά του στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974 και τα επακόλουθά της. Η κεραμική του δουλειά αντανακλά την βαθιά αγάπη που έχει για την ιστορία της Κύπρου.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Κωνσταντίνος, Γιαννικούρης (1939-)

Ο Κωνσταντίνος Γιαννικούρης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beux–Arts) στο Παρίσι. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιαννικούρης ασχολείται επίσης με το ταπισερί, το ψηφιδωτό και το φρέσκο. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στη Γαλλία.
Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Haus, Heinz-Uwe (1942-)

Ο Heinz-Uwe Haus είναι Γερμανός ηθοποιός , σκηνοθέτης θεάτρου , συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστημίου. Ανέβασε έργα του Μπρεχτ στον ΘΟΚ την περίοδο που είχε διετελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. ΘΟΚ ο Πανίκος Παιονίδης (1988-1991).

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Kozniewski, Kazimierz (1919-2005)

Ιστορικός του προσκοπισμού, πεζογράφος, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, ρεπόρτερ, πρόσκοπος από τη γενιά του Κολόμβου, επί μακρόν μυστικός συνεργάτης της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Συγγραφέας σεναρίων για πολλές ταινίες μεγάλου μήκους.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Κομισαρζέφσκι, Βίκτωρ και Σόνια

Σπουδαίος σοβιετικός θεατράνθρωπος , διευθυντής του θεάτρου της Μόσχας. Η φιλία του με το ζεύγος Παιονίδη ξεκίνησε το 1960 μετά τον ερχομό του στην Κύπρο και κράτησε μέχρι το θάνατο του.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)