Κύπριοι ζωγράφοι

Taxonomy

Code

Scope note(s)

Source note(s)

Display note(s)

Hierarchical terms

Κύπριοι ζωγράφοι

Equivalent terms

Κύπριοι ζωγράφοι

Associated terms

Κύπριοι ζωγράφοι

11 Archival description results for Κύπριοι ζωγράφοι

11 results directly related Exclude narrower terms

Σκοτεινός, Γιώργος (1937-2022)

Κύπριος ζωγράφος - η τεχνοτροπία του κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό, την αφαίρεση και τον σουρεαλισμό.
Aμέσως μετά το 1974, δημιούργησε μια αξιόλογη σειρά έργων που φέρουν τον τίτλο «Κύκλος της Καταγγελίας» και είναι επηρεασμένα από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής. Η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γκαλερί Ώρα στην Αθήνα και στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, όπου υπήρξε Πρόεδρος ο κ. Πανίκος Παιονίδης, παρουσιάστηκε και σε χώρες της Ευρώπης λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.
Με τον Γιώργο Σκοτεινό και ολόκληρη την οικογένεια του υπάρχει στενός δεσμός φιλίας. Από την δεκαετία του ‘60 ακόμα, το ζεύγος Παιονίδη έκανε συχνές επισκέψεις στην Αμμόχωστο όπου είχε το σπίτι και το στούντιο του ο καλλιτέχνης. Μόλις είδε τα εμβληματικά έργα η Έλλη στην Αθήνα έγραψε μια σειρά ποιημάτων με τον αντίστοιχο τίτλο. Το βιβλίο φιλοτέχνησε με την σειρά του ο Σκοτεινός με ασπρόμαυρα σχέδια, τα πρωτότυπα των οποίων είναι καταχωρημένα στο αρχείο.
Ο “Κύκλος της Καταγγελίας” ήταν μια από τις κύριες πηγές έμπνευσης του ποιητή Γεφτουσένκο για να γράψει το σπουδαίο ποίημα “Περιστερώνα”, τον Ιούνιο 1977.
Σαν αποτέλεσμα της στενής φιλίας, η 'Ελλη Παιονίδου βάπτισε τον πρώτο γιο του Σκοτεινού, Μίνωα.

Σκοτεινός, Γιώργος (1937-2022)

Ιωαννίδης, Άντης (1938-)

Κύπριος Ζωγράφος και γραφίστας. Πολυδιάστατος καλλιτέχνης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 παρουσιάζει το ζωγραφικό του έργο σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. εταξύ άλλων, ο Ιωαννίδης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει φιλοτεχνήσει βιβλία, περιοδικά, αφίσες, κέρματα, μετάλλια, γραμματόσημα. Επίσης, εργάστηκε στους τομείς της σκηνογραφίας, του κινηματογράφου, του κινούμενου σχεδίου, της φωτογραφίας, της τοιχογραφίας, της τυπογραφίας και της χαρακτικής. Δίδαξε τέχνη στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έγραψε και δημοσίευσε κείμενα και έδωσε διαλέξεις.Φιλοτέχνησε επίσης το έμβλημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.'Εχει φτιάξει το ποτρέτο του Πανίκου Παιονίδη.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Διαμαντής, Αδαμάντιος (1900-1994)

Κύπριος ζωγράφος. Από τους σημαντικότερους Κύπριους καλλιτέχνες, θεωρείται ο πατέρας της Κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και στην Εθνική Πινακοθήκη της Λευκωσίας.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Στας Στασίνος, Παράσκος (1933-2014)

  • A110
  • Item
  • 1969-1979

Κύπριος κορυφαίος ζωγράφος.
Στην Κύπρο ο Παράσκος το 1969 ίδρυσε το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης στην Αμμόχωστο. Στη συνέχεια υπήρξε ο ιδρυτής του Cyprus College of Art στην Κάτω Πάφο και του Summer School που λειτούργησε στο χωριό Λέμπα της Πάφου από το 1970 προσελκύοντας καλλιτέχνες και φοιτητές από πολλές χώρες.Η θερινή Σχολή Τέχνης στη Λέμπα είναι αναγνωρισμένη ως κολέγιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άργότερα ο καλλιτέχνης ίδρυσε παρόμοια Σχολή και στη Λάρνακα.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Οικονόμου, Κώστας (1925-2016)

Κύπριος ζωγράφος και χαράκτης. Αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο της Μόρφου το 1945 (όπου είχε δάσκαλό του στην τέχνη τον ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή). Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και παιδαγωγικών στο King Alfred's College στο Γουίντσεστερ της Αγγλίας (1956-57) καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1971-72). Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δάσκαλος και διευθυντής σε δημοτικά σχολεία, καθώς και ως καθηγητής της τέχνης στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας κατά το 1952-53. Από το 1970 μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 1985, ήταν επιθεωρητής τέχνης των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Plant, Mary (1943-)

Η Κύπρια Mary Plant είναι μια καταξιωμένη και διεθνώς γνωστή καλλιτέχνις. Έχει εικονογραφήσει τοεξώφυλλο τυ βιβλίου του Πανίκου Παιονίδη "Κόκκινο τρένο".

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Κωνσταντίνος, Γιαννικούρης (1939-)

Ο Κωνσταντίνος Γιαννικούρης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Έχει σπουδάσει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole des Beux–Arts) στο Παρίσι. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιαννικούρης ασχολείται επίσης με το ταπισερί, το ψηφιδωτό και το φρέσκο. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στη Γαλλία.
Η ζωγραφική του Γιαννικούρη είναι ζωηρή και λυρική. Τα χρώματα είναι λαμπρά και διαφανή, ακόμη κι ένα σημάδι πινέλου μπορεί να δηλώνει μια μορφή, ένα όριο προς τη μορφή, μια υποβολή πολλών πραγμάτων. Οι χρωματικές κηλίδες και οι δουλεμένες επιφάνειες επιπλέουν του κανναβάτσου, σαν να περικυκλώνουν τις εικόνες μέσα στο ίδιο τους το μυστήριο, όπου μια λεπτή, ευαίσθητη, γραμμή έχει ένα πρόσωπο γυρισμένο προς την αρχαιότητα.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Κωνσταντίνου, Άννα (1947-)

Η Άννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε στη Ρώμη, ζωγραφική και χαρακτική στην Accademia di Belle Arti στη Ρώμη (1965-1968). Στη Ρώμη έζησε και εργάστηκε μέχρι το 1977 και την επόμενη χρονιά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Εδιμβούργο, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Κυρίαρχες μορφές στο έργο της είναι ο κύκλος και το τετράγωνο, τα οποία τοποθετούνται σε διαφορετικούς συνδυασμούς στις επίπεδες επιφάνειες άλλοτε του καμβά, άλλοτε του χαρτιού και άλλοτε απευθείας στους τοίχους και μαζί με το χρώμα χρησιμοποιούνται αναλυτικά στο πλαίσιο της διερεύνησης της ζωγραφικής γλώσσας καθαυτής. Χρησιμοποιεί το λευκό, το μαύρο, το άσπρο και το κόκκινο, τα οποία εφαρμόζει για να δημιουργήσουν μια εικαστική επιπεδότητα, ενώ όταν χρειάζεται να δημιουργήσει μια επιφάνεια με «υφή», χτίζεται με υλικό, συνήθως με γάζα και όχι με χρώμα.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)

Κοτσώνης, Γιώργος (1940-)

Ζωγράφος, ένας από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους Κυπρίους καλλιτέχνες.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Γιώργος Κοτσώνης επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Πάφο όπου κι εξακολουθεί να διαμένει και να εργάζεται. Παράλληλα προς την καλλιτεχνική του απασχόληση, δίδαξε τέχνη και σε σχολές της Πάφου.

Παιονίδης, Πανίκος (1925-2021)